Een ham kiezen

Als u nog nooit een echte Spaanse ham hebt geproefd, dan wacht u een zeer aangename verrassing. Een traditionele Spaanse ham is namelijk met geen enkele andere ham te vergelijken.

De subtiele smaak van de ham komt het beste tot zijn recht als die op kamertemperatuur wodt geserveerd. De fluweelzachte textuur en de nootachtige smaak met de boterige ondertonen zorgen voor een pure smaaksensatie. De ham smelt als het ware op uw tong.

De beste ham ter wereld

Onze ham komt uit Spanje. En nergens anders vandaan. Alleen in Spanje hebben we alle ingrediënten "in huis" voor deze tongstrelende smaakbeleving: de speciale zwarte Iberische varkens, het juiste klimaat, grote eikenbossen en de traditie en het vakmanschap voor de bereiding van deze unieke delicatesse.

Spaanse ham wordt al eeuwenlang op precies dezelfde manier gedroogd en gerijpt en dat maakt Spaanse ham ook zo speciaal. Authentieke Spaanse ham wordt niet geroosterd, gekookt, gebraden of gerookt. Echte Spaanse ham wordt alleen maar ingewreven met zeezout en wordt daarna opgehangen om te drogen en te rijpen. De droogtijd ligt tussen de één en vier jaar, afhankelijk van de soort ham en de grootte.

Traditioneel scharrelvlees

Een Iberisch varken dat in een groep leeft en eikeltjes en bessen zoekt in de ruimte van Spaanse bossen heeft het prima naar zijn zin. En dat proef je dan ook.

Natuurlijk, intensieve varkenshouderij betekent goedkoper vlees. Dat is niet alleen moreel bezwaarlijk, maar de smaak laat ook te wensen over. Fabrieksham heeft geen echte smaak en is allesbehalve authentiek.

In Spanje worden de traditionele methoden door de boeren nog in ere gehouden. Zij maken de ham precies zoals de generaties voor hen hebben gedaan. U geniet dan ook des te meer van uw overheerlijke ham als u weet dat die is gerijpt volgens een traditie waarin een gezonde, respectvolle balans tussen mensen, natuur en eten de normaalste zaak van de wereld is.

En het is ook nog goed voor u!

Te goed om waar te zijn? Kan iets zo goddelijk smaken en tegelijkertijd ook goed voor u zijn? Ja, absoluut! Iberische varkens hebben een bijzonder DNA en voeden zich met eikeltjes. Dat levert een ham op, waarvan het vet voor zo'n 55% uit oliezuur bestaat. De kwaliteitsaanduiding 'bellota' is een verwijzing naar het speciale dieet van de varkens en betekent 'met eikeltjes gevoed'. Spaanse ham is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vetzuur is ook het hoofdbestanddeel van olijfolie en dat is de reden waarom deze olie veel beter voor u is dan andere soorten.

Spaanse bellota-ham kan een gunstige uitwerking hebben op het cholesterolgehalte. Wanneer u in kleine porties van deze ham geniet, kan dit bijdragen tot het verlagen van het slechte cholesterol (LDL) en het verhogen van het goede cholesterol (HDL). Spaanse ham is bovendien rijk aan vitamine B1, B6, B12, E en foliumzuur en bevat calcium, zink, magnesium en fosfor.

Spaanse bellota-ham past ook heel goed in een dieet met weinig calorieën: een portie van 50 gram bevat slechts 150 kilocalorieën.

[bronnen: Real Academia Española de Gastronomía, L. Ortega, Fatty acid compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications (Fernández, Ordóñez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz; Departamento de Nutrición, Bromatología y Tecnología de los Alimentos, Facultad de Veterinaria & Instituto de Ciencia y Tecnología de la Carne,Universidad Complutense de Madrid, Institute of Food Research (BBSRC), Norwich Research Park, UK)]

Waar staan de Spaanse namen voor? Welke ham is het beste?

Er zijn drie soorten Spaanse ham.

De goedkoopste Spaanse ham is ‘jamón serrano’. Serranoham wordt gemaakt van het witte varken. De varkens worden gevoed met graan en de ham wordt ongeveer een jaar gedroogd. Serranoham heeft een warme, milde smaak.

Daarna komt de 'jamón ibérico'. Deze ham wordt gemaakt van zwarte Iberische varkens (pata negra) die worden gevoed met graan. De ham heeft een vollere en rijkere smaak dan serranoham. De ham wordt zeker een jaar gedroogd, maar afhankelijk van de grootte van de ham kan de droogtijd oplopen.

De allerbeste kwaliteit is de 'jamón ibérico de bellota'. De zwarte Iberische varkens scharrelen vrij rond in het bos en voeden zich in alle rust en ongestoord met eikeltjes. De pata negra-ham van deze varkens, of zoals de Spanjaarden hem noemen, jamón ibérico de bellota, heeft een intense, complexe smaak. Het heerlijke gemarmerde vlees wordt niet alleen in Spanje, maar wereldwijd geroemd vanwege de topkwaliteit. 

Tip: Bent u een fijnproever en houdt u van sterke smaken? Kies dan een bellota-ham. Wilt u de ham liever eerst proeven voordat u een hele ham koopt? Dan is de gesneden bellota-ham een goede keuze. Gaat uw voorkeur meer uit naar mildere smaken? Probeer dan een ibérico-ham, de pata negra-ham van de met graan gevoede Iberische varkens. Hebt u een beperkter budget? Kies dan een serranoham.

Tip: Ham is net zoals goede wijn of kaas - hoe langer die rijpt, des te beter de smaak (en vaak ook: hoe hoger de prijs). Bij al onze hammen wordt aangegeven hoe lang die heeft gerijpt.

Nog een tip: Als u nog geen hamhouder hebt, kies dan een ham waarbij u gratis een hamhouder krijgt of voeg een apart een hamhouder toe aan uw bestelling. Een ham snijden zonder hamhouder is geen pretje.

Hoeveel porties gaan er uit een ham?

Over het algemeen is zo'n 50 tot 100 gram per portie precies een mooie hoeveelheid.

Uit een grotere ham krijgt u dus zo'n 20-50 porties pure delicatesse. Uit een kleinere ham haalt u ongeveer 10-20 porties.

Als u de ham eenmaal hebt aangesneden, blijft die op de houder ongeveer een maand goed. Zet de ham niet in de koelkast en dek de ham nooit af met cellofaan. Op de bijgeleverde gratis dvd vindt u meer (bewaar)adviezen. Als u vragen hebt, kunt u ook altijd een e-mail sturen naar joshenguy@hamlovers.com. Meer informatie over het snijden en bewaren van de ham vindt u ook onder veelgestelde vragen.